CAB foto alianza alavesa

Alianza alavesa por el desarrollo sostenible 2030

12. Producción y Consumo responsables eu


12. helburua - Ekoizpen eta kontsumo arduratsuak
 

 

 

12.2 helmuga

Baliabide naturalen kudeaketa iraunkorra eta erabilera eraginkorra lortzea

 

Xedeak

 

Sentsibilizazioa eta ekintza eraldatzailea

Araban elikagaien xahutzea murriztea, sentsibilizazioaren, prestakuntzaren eta tresnen sozializazioaren bidez.

  • Jardunbide egokien gida
  • Komunikazio-/sentsibilizazio-kanpainak

 

 

Inplikatutako agenteak

ELIKA FUNDAZIOA
Elika

JARDINES DE ULETA SUITES
Jardines de Uleta

UDAPA
Udapa

LUDOLAND
Ludoland

GALEMYS
Galemys

NEIKER
Neiker

CUADRILLA DE AYALA
Cuadrilla de Ayala

FUNDACIÓN ALDAY
Fundación Alday

AIARAKO UDALAAyuntamiento de Ayala

 

CAB ekintzak

Ekintzak

Eduki publikatzailea

2024-11-21
Arabako garapen iraunkorraren aldeko Aliantza elikagaien alferrik ez galtzearen garrantziaz hausnartzen eta sentsibilizatzen ari da
Arabako garapen iraunkorraren aldeko Aliantza elikagaien alferrik ez galtzearen garrantziaz hausnartzen eta sentsibilizatzen ari da

Atzo, Vitoria-Gasteizko Ignacio Aldecoa Kultur Etxean, elikadura arduratsuaren inguruan inspirazioa eta kontzientziazioa eskaini zuen jardunaldi bat egin zen, bereziki azpimarratuz hainbat sektoretan elikagaiak alferrik galtzea saihestu behar dela. 2030eko Garapen Iraunkorraren aldeko Arabako Aliantzak eta 12. GJHren talde eragileak bultzatu zuten topaketa, eta ekoizpen eta kontsumo arduratsuago batera bideratzen du bere lana. Topaketak ezagutza eta esperientzia oso aberasgarriak trukatzeko gune bat erraztu zuen, talde eragileko kide diren erakundeek gauzatu dutena, eredu eta prozesu arduratsuagoak eta optimizatuagoak lortzeko.

 

Eduardo Aguinaco Arabako Foru Aldundiko Arlo Estrategikoen zuzendariak ongietorria egin zien jardunaldiari, eta eskerrak eman zizkien bai hizlariei bai bertaratu zirenei, topaketa interesgarri honi forma eta edukia emateko erakutsi duten interesagatik eta egin duten ahaleginagatik. Era berean, Aguinacok sare-lanaren balioa azpimarratu nahi izan zuen, pertsonak elkartuz, hala nola garapen iraunkorraren aldeko Arabako Aliantza bera; izan ere, arazoei modu kolektiboan aurre egiteak indarrak batzen ditu eta gaur egungo erronkei erantzun ugari ematea ahalbidetzen du.

 

Irekieraren ondoren, Miren Arantza Madariagak, Elika Fundazioko zuzendari gerenteak, jardunaldi hau hondakinen kudeaketaren Europako astearen barruan kokatu zuen, eta hainbat eskala, sektore eta mailatan Euskadiko elikagaien galerari buruzko datuen bilduma eskaini zuen, bertaratutakoak kokatzea eta testuinguruan jartzea ahalbidetuz, baita topaketaren esparru orokorra ulertzea ere. Miren Arantzak mahai-inguru interesgarria osatu zuten lau hizlariak aurkeztu zituen, ekitaldiaren gune nagusi gisa. Mahai-inguru horren bidez, elikagaiak alferrik ez galtzeko jardunbide egokiak azaldu ziren.

 

Naiara Ugaldek, Udapa-Paturpat-eko marketin arduradunak, erakusketa interesgarria egin zuen enpresak urteetan zehar izan duen ibilbideari buruz, ikuspuntu berritzaile eta jasangarri batetik merkatuaren beharretara eta eskakizunetara egokitzeko duen gaitasuna erakutsiz. Merkatuak produktu mota jakin batzuk aukeratu zituenez, Udapak Paturpat filiala sortu zuen, merkatuak baztertutako material hori aprobetxatuko zuen azpiproduktu bat sortzeko. Horrela, gaur egun prozesuak optimizatu eta alferrik galtzea murrizten dute.

 

Elena Martín Sercotel Jardines de Uleta enpresako zuzendari gerenteak eta SEA Ostalaritzako presidenteak ostalaritza-sektoreak, hotel-zerbitzuan zein catering-eskaeretan, bere instalazioak eta produktuak ahalik eta gehien aprobetxatzeko egiten dituen ekintza zehatzak erakutsi zituen, kontsumoa eta, aldi berean, alferrik galtzea murriztuz.

 

Aintzane Arbaizagoitia Aiarako Kuadrillako Ingurumen teknikariak kontsumo arduratsuaren sentsibilizazioari eta kontzientziazioari buruz garatutako proiektuak partekatu zituen herritarrekin, merkataritza-lokaletan eta ikastetxeetan. Gure ekintzak kuantifikatzearen eta neurtzearen garrantziari buruzko hausnarketaren bidez, arazoaz benetan jabetu ahal izateko, hainbat ekintza egin dituzte, kontsumo arduratsuaren beharraren benetako eta egungo irudia izateko.

 

Azkenik, eta neurketen garrantzian oinarrituta, Amaia Caballerok, Tknikako ikertzaileak, ikerketa-zentrotik egiten ari diren proiektu berritzaile batzuen lagin bat azaldu zuen, ostalaritza-eskoletan alferrik galtzea neurtzeko adimen artifiziala erabiltzeko helburuarekin, bai eta tradizionalki baztertutako produktuen aprobetxamenduan oinarritutako aplikazio teknologikoak ere, edo, azkenik, alferrik galduko genituzkeen produktuen zatiei bigarren bizitza bat ematean oinarritutako proiektuak.

 

Jardunaldi interesgarria eta inspiratzailea izan zen bertaratutako guztientzat, eta enpresarien mailan arduraz jokatzearen garrantzian bat etorri ziren.

Gehiago ikusi
2023-09-12
Campaña despilfarro
Ez elikagaiak xahutzeari

Elika Fundazioak (Garapen Iraunkorraren aldeko Arabako Aliantzaren 12. GJHko Talde Eragileko kidea), Eusko Jaurlaritzarekin batera, elikagaiak alferrik galtzearen aurkako sentsibilizazio-kanpaina bat egin zuen euskal gizarteari zuzenduta, "Janaria Ez Da Botatzen" leloarekin. Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Sailak abian jarritako Basque Green Deal – Euskadiko Itun Berdea ekimenaren barruan kokatzen da kanpaina hau.

 

Kanpaina honetan, diagnostiko batean jasotako datuak erabili ziren, Euskadiko elikadura-katean elikagaiak alferrik galtzeko arrazoiei eta kantitateei buruzkoak.

 

Kanpaina honen barruan, Javier Rivero Tolosako AMAko sukaldariaren bideo txiki batzuk daude, 50 Next zerrendan nabarmentzen direnak, eta elikagaiak alferrik galtzea murrizteko aholkuak ematen dituzte, antolatutako sukaldaritza baterako jarraibideak eta osagaien erabilera maximizatzen duten errezeta burutsuak.

 

Bestalde, aprobetxamendu-errezetak ere badituzte, etxean ditugun elikagaiekin eginak, eta iraungitze-datak honako hauek izan daitezke: Errezetak - zerodespilfarro (elika.eus) 

 

Ez elikagaiak xahutzeari

 

Gehiago ikusi