Arabako garapen iraunkorraren aldeko Aliantza elikagaien alferrik ez galtzearen garrantziaz hausnartzen eta sentsibilizatzen ari da
Atzo, Vitoria-Gasteizko Ignacio Aldecoa Kultur Etxean, elikadura arduratsuaren inguruan inspirazioa eta kontzientziazioa eskaini zuen jardunaldi bat egin zen, bereziki azpimarratuz hainbat sektoretan elikagaiak alferrik galtzea saihestu behar dela. 2030eko Garapen Iraunkorraren aldeko Arabako Aliantzak eta 12. GJHren talde eragileak bultzatu zuten topaketa, eta ekoizpen eta kontsumo arduratsuago batera bideratzen du bere lana. Topaketak ezagutza eta esperientzia oso aberasgarriak trukatzeko gune bat erraztu zuen, talde eragileko kide diren erakundeek gauzatu dutena, eredu eta prozesu arduratsuagoak eta optimizatuagoak lortzeko.
Eduardo Aguinaco Arabako Foru Aldundiko Arlo Estrategikoen zuzendariak ongietorria egin zien jardunaldiari, eta eskerrak eman zizkien bai hizlariei bai bertaratu zirenei, topaketa interesgarri honi forma eta edukia emateko erakutsi duten interesagatik eta egin duten ahaleginagatik. Era berean, Aguinacok sare-lanaren balioa azpimarratu nahi izan zuen, pertsonak elkartuz, hala nola garapen iraunkorraren aldeko Arabako Aliantza bera; izan ere, arazoei modu kolektiboan aurre egiteak indarrak batzen ditu eta gaur egungo erronkei erantzun ugari ematea ahalbidetzen du.
Irekieraren ondoren, Miren Arantza Madariagak, Elika Fundazioko zuzendari gerenteak, jardunaldi hau hondakinen kudeaketaren Europako astearen barruan kokatu zuen, eta hainbat eskala, sektore eta mailatan Euskadiko elikagaien galerari buruzko datuen bilduma eskaini zuen, bertaratutakoak kokatzea eta testuinguruan jartzea ahalbidetuz, baita topaketaren esparru orokorra ulertzea ere. Miren Arantzak mahai-inguru interesgarria osatu zuten lau hizlariak aurkeztu zituen, ekitaldiaren gune nagusi gisa. Mahai-inguru horren bidez, elikagaiak alferrik ez galtzeko jardunbide egokiak azaldu ziren.
Naiara Ugaldek, Udapa-Paturpat-eko marketin arduradunak, erakusketa interesgarria egin zuen enpresak urteetan zehar izan duen ibilbideari buruz, ikuspuntu berritzaile eta jasangarri batetik merkatuaren beharretara eta eskakizunetara egokitzeko duen gaitasuna erakutsiz. Merkatuak produktu mota jakin batzuk aukeratu zituenez, Udapak Paturpat filiala sortu zuen, merkatuak baztertutako material hori aprobetxatuko zuen azpiproduktu bat sortzeko. Horrela, gaur egun prozesuak optimizatu eta alferrik galtzea murrizten dute.
Elena Martín Sercotel Jardines de Uleta enpresako zuzendari gerenteak eta SEA Ostalaritzako presidenteak ostalaritza-sektoreak, hotel-zerbitzuan zein catering-eskaeretan, bere instalazioak eta produktuak ahalik eta gehien aprobetxatzeko egiten dituen ekintza zehatzak erakutsi zituen, kontsumoa eta, aldi berean, alferrik galtzea murriztuz.
Aintzane Arbaizagoitia Aiarako Kuadrillako Ingurumen teknikariak kontsumo arduratsuaren sentsibilizazioari eta kontzientziazioari buruz garatutako proiektuak partekatu zituen herritarrekin, merkataritza-lokaletan eta ikastetxeetan. Gure ekintzak kuantifikatzearen eta neurtzearen garrantziari buruzko hausnarketaren bidez, arazoaz benetan jabetu ahal izateko, hainbat ekintza egin dituzte, kontsumo arduratsuaren beharraren benetako eta egungo irudia izateko.
Azkenik, eta neurketen garrantzian oinarrituta, Amaia Caballerok, Tknikako ikertzaileak, ikerketa-zentrotik egiten ari diren proiektu berritzaile batzuen lagin bat azaldu zuen, ostalaritza-eskoletan alferrik galtzea neurtzeko adimen artifiziala erabiltzeko helburuarekin, bai eta tradizionalki baztertutako produktuen aprobetxamenduan oinarritutako aplikazio teknologikoak ere, edo, azkenik, alferrik galduko genituzkeen produktuen zatiei bigarren bizitza bat ematean oinarritutako proiektuak.
Jardunaldi interesgarria eta inspiratzailea izan zen bertaratutako guztientzat, eta enpresarien mailan arduraz jokatzearen garrantzian bat etorri ziren.